Vaječný kolagén a jeho výhody pre kĺby a pokožku

od | dec 3, 2017 | O kolagéne | 0 komentárov

Pokiaľ sa rozprávame o hlavných zdrojoch kolagénu, vajcia patria určite na zoznam. Vajcia majú vnútorné a vonkajšie membrány, ktoré oddeľujú žĺtok od bielka. Tieto dve priesvitné membrány poskytujú účinnú ochranu pred bakteriálnou inváziou. Štúdie preukázali, že kolagén sa v týchto membránach nachádza.

Konkrétne v dvoch vrstvách membrány. V hrubej vonkajšej a tenkej vnútornej našli „materiály“ podobné kolagénom typu I a typu V. Kolagén sa tiež nachádza v žĺtkoch.

Existuje veľa rôznych typov kolagénu v tele. Kolagén typu I je veľmi silný typ a je ho v tele najviac. Typ I sa nachádza v tkanivách jaziev, koži, šľachách, stenách a kostiach. Viac ako 90% kolagénu v tele je typ I. Typ V sa tiež nachádza vo vajci. Ten obsahujú hlavne vlasy, bunkové povrchy a placenty.

Vzhľadom na to, že varenie vajíčka denaturuje membrány, sú vajcia najlepším a najjednoduchším spôsobom na získanie kolagénu, ktorý sa prirodzene vyskytuje vo vajciach.

Nutričné hodnoty vaječného kolagénu

Výživová hodnota doplnkov s vaječným kolagénom sa môže líšiť. Samotný kolagén je proteín zložený z aminokyselín vrátane glycínu, prolínu, glutamínu, hydroxyprolínu a arginínu. Ide o aminokyseliny, ktoré vaše telo produkuje za normálnych okolností. Avšak keď ste chorý, vystresovaný alebo inak nezdravý, vaše telo nemusí byť schopné produkovať dostatok týchto aminokyselín ako takých. Potrebuje pomoc z vonkajších zdrojov napr. zo stravy a iných doplnkov výživy.

Vajcia prirodzene obsahujú kolagén a tiež živiny podporujúce kolagén ako vitamín B, vitamín E, aminokyseliny a síru. Ak sa rozhodnete zvýšiť hladinu kolagénu zo samotného vajíčka, je vhodné vedieť, že jedno vajce na tvrdo s hmotnosťou cca 50g obsahuje asi:

  • 78 kalórií
  • 0.6g karbohydrátov
  • 6.3g proteínov
  • 5.3g tuku
  • 186mg cholesterolu
  • 15.4μg selénia
  • 0.3mg riboflavinu
  • 44 IU vitamínu D
  • 0.6μg vitamínu B12
  • 86mg fosforu
  • 293 IU vitamínu A
  • 22μg folátu

 

5 výhod vaječného kolagénu

1. Problémy s kĺbmi a tkanivami

Membrány vaječných škrupín sú bohaté na živiny podobné kolagénu typu I a V, glukozamín sulfát, chondroitín sulfát, kyselina hyalurónová, glykozaminoglykány a aminokyseliny. To všetko je veľmi prospešné pre zdravie kĺbov a spojivového tkaniva. Vysoký obsah kolagénu je užitočný pri liečbe ochorení spojivového tkaniva.

Jedna štúdia skúmala prirodzenú membránu z vaječných škrupín. Dve klinické štúdie na ľuďoch boli vykonané na stanovenie účinnosti a bezpečnosti pri liečbe bolesti a nepružnosti spojenej s poruchami kĺbov a spojivových tkanív. Zistili, že užívanie 500mg denne znížilo bolesť už po 7 dňoch.

2. Zlepšite kvalitu pokožky a zredukujte vrásky

Kolagén je absolútne nevyhnutný pre zdravú a mladšiu pokožku. Štúdia skúmala potenciál membrány vaječných škrupín, ktoré sa majú používať na kozmetické účely. Konkrétne sa zamerali na schopnosť membránových hydrolyzátov- chrániť pokožku pred vráskami, slnečnému žiareniu a strate vlhkosti. Aby sa určilo či môžu byť membrány použité ako funkčné kozmetické materiály, výskumníci skúmali úroveň produkcie kyseliny hyalurónovej a kolagénu u zvierat. Výsledky ukázali, že membrány vaječných škrupín majú vynikajúce účinky pri potláčaní starnutia pokožky čo zahŕňalo ich schopnosť zmierňovať vrásky pri pôsobení UV-B žiarenia.

3. Zlepšuje hybnosť

Výskum publikovaný v časopise Journal of Medicinal Foods v roku 2015 skúmal účinky konzumácie vaječnej membrány rozpustenej vo vode na funkciu kĺbov u zdravých ľudí a u ľudí s chronickou bolesťou. Jedinci najprv užívali vaječnú membránu počas štyroch týždňov, potom nasledovala štvor- týždňová prestávka a nakoniec užívali placebo „liečbu“ počas ďalších štyroch týždňov. Keď sa hodnotili tieto dve skupiny ľudí po odobraní vaječnej membrány, došlo k významnému zlepšeniu v oblasti krčnej a kolennej pohyblivosti v porovnaní s rovnakými ľuďmi, ktorí konzumovali placebo. Veľké významné zlepšenia v rozsahu pohybu sa pozorovali aj na krku a dominantnom ramene

4. Zníženie stuhnutosti a bolesti

Najčastejšou formou artritídy je osteoartritída. V súčastnosti postihuje milióny ľudí na celom svete. Osteoartritída sa vyskytuje vtedy, keď sa ochranná chrupavka na koncoch kostí opotrebuje. Najčastejšie postihuje kĺby v rukách, kolenách, bedrách a chrbtici.

Doplnky z bielkovinových membrán obsahujúce kolagén z vajec ukázali, že znižujú artritickú bolesť a stuhnutosť kĺbov v dôsledku osteoartritídy kolena. Štúdia ukázala že 500mg denne pomáha predchádzať stuhnutosti a osteoartróze kolena. Zlepšenie oproti placebu prišlo už po 10, 30 a 60 dňoch.

5. Zlepšenie trávenia

Prolín a glycín sú dve aminokyseliny, ktoré sa nachádzajú v kolagéne vajec, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri zabezpečovaní plynulého chodu tela. Tieto dve aminokyseliny v skutočnosti pomáhajú obnoviť tkanivá, ktoré sú súčasťou tráviaceho traktu. Tieto tkanivá pomáhajú udržať častice potravy a baktérie v črevách, aby neprenikali do krvného obehu a nespôsobovali zápal.

Ukázalo sa, že glycín chráni proti intestinálnemu poškodeniu kolitídy, čo je zápalová reakcia v hrubom čreve. Vďaka glycínu a prolínu môže kolagén z vajec pomôcť chrániť hrubé črevo a následne celé telo pred zápalom.

Michal Škoda

Michal Škoda

Tím MôjKolagén.sk

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

d

Kategórie

w

Kontakt

info@mojkolagen.sk
+421 917 493 833

V pracovné dni od 8:30 do 16:30

Adresa

Na Štepnici 1379/1
960 01 Zvolen

Prevádzkovateľ eshopu: ORIN Slovakia s.r.o., Na Štepnici 1379/1, 960 01 Zvolen
IČO: 36212504, DIČ: 2020031299, IČDPH: SK2020031299

Pin It on Pinterest