fbpx

Viete prečo by ste si mali pridať kolagén do vareného vína?

8. feb 2023Blog

Kolagénové doplnky sa stávajú čoraz obľúbenejšími v boji proti starnutiu a zlepšovaniu zdravia pokožky, vlasov a nechtov. Nielenže pomáhajú udržiavať pružnosť a elasticitu pokožky, ale tiež môžu pomôcť pri liečbe rôznych zdravotných problémov, ako sú bolesti kĺbov a kostí.

Kolagénový doplnok sa ľahko rozpúšťa, a preto neovplyvňuje chuť jedla, čo umožňuje pridanie do rôznych obľúbených nápojov a jedál. Je však dôležité si uvedomiť, že nie všetky typy kolagénu sú rovnako účinné pri konzumácii, a preto je potrebné vybrať si kvalitný a bezpečný produkt.

Ako užívať kolagén s horúcimi nápojmi?

Čím vyšší je počet aminokyselín v kolagénovom peptide, tým stabilnejší sa stáva, keď sa pridá do teplého nápoja. Takže nielenže je pridanie odmerky kolagénového hydrolyzátu do takéhoto nápoja v poriadku, v skutočnosti to môže pomôcť kolagénu stať sa stráviteľnejším. Žalúdočná kyselina a enzýmy rozložia proteínový reťazec na fragmenty primárne 2-3 peptidov. Tento proces pomôže aminokyselinám dostať sa do krvného obehu, aby boli použité tam, kde je to potrebné. Teplo nepoškodzuje kolagénové doplnky. Kolagénové proteíny si zachovávajú svoju integritu až do 300 °C. Kolagén môže byť pridaný do rôznych nápojov, ako sú:

  • Čaj
  • Káva
  • Horúce mlieko
  • Horúca čokoláda
  • Kakao
  • Punč
  • Varené víno

Kombinácia varené víno a kolagén?

Áno, varené víno a kolagén tvoria neprekonateľnú kombináciu, pokiaľ ide o zdravie. Rovnako ako kolagén je nabitý aminokyselinami, aj červené víno obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré nielen bojujú so škodlivými zlúčeninami – voľnými radikálmi, ale majú zásadnú úlohu aj v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Rôzne štúdie preukázali význam antioxidantov pri znižovaní cholesterolu, ktorý tvorí blokády narúšajúce krvný obeh. Pridanie kvalitného doplnku kolagénových peptidov do vareného vína výrazne zvyšuje šancu na zníženie hladiny cholesterolu, keďže samotný kolagén má podobné účinky.

Podľa štúdií Vás flavonoidy nachádzajúce sa v červenom víne môžu chrániť pred infekciami a zlepšiť imunitu. Samotný kolagén dokáže podporovať imunitu, čo je ďalší dôvod, prečo ho zaradiť na popredné miesto v zozname ingrediencií k varenému vínu.

Glycín a prolín, dve významné aminokyseliny nachádzajúce sa v kolagéne, hrajú v tejto oblasti tela protizápalovú úlohu, znižujú bolesť a zvyšujú pohyblivosť. Protizápalové vlastnosti môžete ešte zvýšiť tak, že do vareného vína pridáte škoricu. Kolagénový proteín sa nachádza v koži, nechtoch a vlasoch, no žiaľ, nie je imúnny voči útokom voľných radikálov ani procesu starnutia. Na druhej strane suplementácia kolagénom môže pomôcť zachovať mladistvosť pokožky, nechtov a vlasov, ako aj zabrániť ďalšiemu poškodeniu. Pokiaľ ide o červené víno, mohlo by prispieť aj v tejto oblasti, a to vďaka resveratrolu. Ten pomáha bunkám byť odolnejšie, silnejšie a dlhodobo funkčné, čo zvyšuje ich životnosť. Niektoré štúdie hovoria o resveratrole ako o elixíre mladosti – je to hlavne kvôli týmto antioxidačným účinkom, ktoré zlepšujú, napríklad aj výzor pokožky a tiež spomaľujú proces starnutia buniek. Zdá sa teda, že kombinácia kolagénového doplnku a vína je ideálna kombinácia pre krásnu pleť. Samozrejme v rozumnej miere. 

Ako užívať kolagénový prášok so studenými nápojmi

Kolagénový nápoj si môžete pripraviť z akejkoľvek obľúbenej studenej tekutiny. Osobné preferencie zohrávajú veľkú úlohu pri rozhodovaní, s akými studenými nápojmi zmiešať kolagénový prášok. Obľúbené studené nápoje vhodné pre pridanie kolagénu sú:

  • Voda
  • Mlieko
  • Proteínové kokteily
  • Smoothies
  • Ovocná šťava
  • Ľadová káva alebo čaj
  • Kombucha
  • Jogurtové mlieko
  • Rastlinné mlieko (napr. mandľové, kokosové)
  • Kokosová voda

Čo sa týka studených nápojov, šejkry a mixéry pomáhajú rozbiť zhluky kolagénového prášku a udržiavať konzistentnejšiu štruktúru nápoja.

Ako užívať kolagénový prášok s jedlom?

Kolagénové prášky sa dajú veľmi jednoducho primiešať do jedál na tekutej báze na zvýšenie ich nutričnej hodnoty. Vhodné jedlá, v ktorých je možné kolagén rozmiešať sú jogurt, ovsená kaša, ovocné pyré či  miešané vajíčka. Kolagénový prášok sa môže pridávať aj do varených jedál ako sú polievky či omáčky. A môžete si ním dokonca obohatiť aj zeleninový šalát, ktorý doplníte o dresing s rozmiešaným kolagénovým doplnkom. Málo známy fakt je, že kolagén sa dá ľahko použiť pri pečení. Stačí pridať kolagénový prášok do vašich suchých ingrediencií a zamiešať, aby ste vytvorili pochúťku naplnenú kolagénom, ktorú si každý zamiluje.

Autor článku:
Mgr. Marcela Kozejová Palkechová, PhD.

Tím mojkolagen
info@mojkolagen.sk

1